Om du är inloggad på ditt Google-konto när du använder sökmotorn – vilket du är om du till exempel använder Gmail, Google Drive eller Google+ utan att logga ut – så kommer Google som standard att lagra alla dina sökningar och vilka sajter och bilder du har klickat dig vidare till.
Det kan vara lite chockartat att ta en titt på den här historiken, men Google är i alla fall öppna med det. Och dessutom låter de dig radera allt och stoppa Google från att spara dina sökningar. Du kan även ladda ner all data lokalt för att spara en säkerhetskopia av den, om du känner för det. Så här gör du!
Imorse skrev jag om att Google lagrar all historik över vad du söker på och vilka länkar du klickar på. Den här informationen kan du ta del av på sajten Google Historik. Flera andra medier har skrivit om det här och det är många som blivit upprörda över det. Något som är förståeligt, eftersom det vid en första anblick känns som extremt integritetskränkande.
Å andra sidan låter Google dig se allting, och de gör ingen hemlighet av det. Du kan även ladda ner allting till din dator, radera all information och stänga av möjligheten för Google att lagra det här.
För att ladda ner all historik, och annat, till din dator, klickar du på kugghjulet uppe till höger. Välj Hämta i menyn. Nu öppnas ett fönster (ovan) från vilket du kan välja att skapa ett arkiv och ladda ner det.
Du kan radera enskilda poster i historiken genom att kryssa för dem och sedan klicka på Ta bort objekten. Men mer intressant är att radera allting. Det gör du också via kugghjulsmenyn. Välj Ta bort objekt. I rutan som öppnas väljer du inom vilket tidsfång du vill radera din historik.
Om du inte vill att Google ska registrera alla dina sökningar och besökta sajter, kan du stänga av lagringen. Välj kugghjulet och Inställningar. Här hittar du menyvalet Dina sökningar och webbaktiviteter. Klicka ur kryssrutan eller reglaget till höger. Nu visas en dialogruta som frågar om du vill pausa även andra aktiviteter (på andra Google-tjänster). Välj att Pausa.
Skydda ditt konto från intrång
Har du inte redan aktiverat tvåstegsverifiering hos Google bör du göra det. Det innebär nämligen att det inte går att logga in på ditt Google-konto från andra datorer och enheter än de du godkänt. Det betyder att även om en hackare kommit över ditt användarnamn och lösenord (sådant händer), kan de inte använda det.
När du loggar in på en ny dator får du en kod via SMS som du behöver ange. På sätt blir det mycket svårare för andra att logga in på ditt konto. Har de inte tillgång till din mobil, blir det omöjligt.
Tvåstegsverifiering är något du ska använda. Lösenord är ingen bra säkerhet.
Aktivera tvåstegsverifiering och gör ditt Google-konto säkert!